W przypadku zakupu drukarki fiskalnej zawsze trzeba mieć na uwadze rodzaj jej przyszłego użytkowania. W przypadku, gdy drukarka ma być wykorzystana do pracy zdalnej, to znaczy poza stałą siedzibą firmy i bez dostępu do stałego źródła prądu elektrycznego, konieczne jest rozważenie takiego urządzenia fiskalnego, które gwarantuje długi czas pracy na baterii. W sprzedaży dostępne są w tej chwili bardzo zróżnicowane urządzenia rejestrujące posiadające również bardzo różne parametry akumulatorów i czasu ich ładowania.
Jakie urządzenie wybrać?
Wybierając Drukarki Fiskalne należy mieć na względzie fakt, że są to urządzenia nie pracujące samodzielnie i wymagające połączenia ich z komputerem, na którym zainstalowane jest właściwe oprogramowania (np. SUBIEKT) oraz bazy towarów lub usług oferowanych na sprzedaż. Nadto przy zakupie drukarki konieczne jest również zwrócenie uwagi na to, by rządzenie spełniało wymogi dotyczące kas rejestrujących i jednocześnie pozytywną opinię Ministerstwa Finansów dopuszczającą ją do powszechnego stosowania.
Drukarki fiskalne są urządzeniami umożliwiającymi sprzedaż przy wykorzystaniu urządzeń rejestrujących, drukowanie paragonów i rejestrowanie w pamięci urządzenia dziennych utargów.
Przy kupnie drukarki należy także wziąć pod uwagę możliwość zaprogramowania odpowiednio dużej liczby towarów a także wystarczającej liczby stawek podatku VAT. W przypadku sklepu spożywczego warto kupić urządzenie umożliwiające zaprogramowanie około 50 – 70 tysięcy produktów.
Bateria drukarki fiskalnej
Bardzo często istnieje potrzeba korzystania z urządzenia fiskalnego poza siedzibą firmy. W tym wypadku należy kupić drukarki fiskalne z akumulatorem umożliwiającym długą pracę i szybkie ładowanie. Dobre urządzenie potrafi bez dostępu do sieci elektrycznej wydrukować około 500 – 600 paragonów. Dobry akumulator gwarantuje długą i bezstresowe pracę. Tu wskazane jest również wybranie urządzenia, które będzie posiadało wbudowaną lampkę sygnalizującą pracę akumulatora w trybie awaryjnym, zapowiadającym zbliżające się rozładowanie.